DAKTARI Bush School


Dit zeer dynamische project heeft een uitgebreid programma ontwikkeld om lokale kinderen op te leiden en te inspireren om hun omgeving te waarderen, de ontwikkeling van de gemeenschappen te stimuleren en bijdragen te leveren aan toekomstige werkgelegenheid. Ze runnen ook een wildreservaat om te zorgen voor wild dat niet meer in de natuur kan worden vrijgelaten. Deze dieren vervullen een belangrijke rol bij de opvoeding van de kinderen.

Als jij de doelen van dit project ondersteunt ontvang je in ruil daarvoor een enorm waardevolle ervaring in de Afrikaanse bush, wordt je ondergedompeld in de Afrikaanse cultuur, werk je met kinderen en doet ervaring op met dieren. Een wederzijds levensveranderende kans!

 

DAKTARI Bush School is een NPO opgericht in 2006 met als doel lokale kinderen een betere levenskwaliteit te bieden. Ze hebben in 10 jaar tijd meer dan 4000 kinderen bereikt, honderden dieren verzorgd en tientallen jeugdigen aan werk geholpen. Het project ligt in een prachtig natuurreservaat met granieten heuvels en de mooiste uitzichten. Luipaard, hyena, impala, kudu, wildebeest, zebra en giraf zwerven vrij rond in de omgeving. Het kamp zelf ligt in het hart van het reservaat en hier ga je vooral met kinderen en dieren werken, maar je gaat ook het reservaat en de dorpen in!


Er zijn in de plattelandsgemeenschappen 3 belangrijke problemen die de ontwikkeling belemmeren:

 

Slecht onderwijs: met klassen variërend van 67 tot 132 studenten en minimale voorzieningen, vaak in slechte omstandigheden, is het voor de kinderen in de dorpen heel moeilijk om een goed niveau van onderwijs te behalen. Dat belemmert hun vermogen om een baan te krijgen in een provincie met een werkgelegenheidsgraad van slechts 49%.

 

Verontreiniging: geen basisreinigingssystemen, slechte toegang tot water en, belangrijker nog, gebrek aan bewustzijn en opleiding wat betreft recycling en afvalbeheer. Veel dorpen in de omgeving zijn daarom vervuild. Dit is niet alleen een probleem vanwege de 'esthetiek' van de dorpen, maar zorgt ook voor gezondheidsproblemen.

 

Stropen: dit zorgt ervoor dat dorpen geen lokaal wild meer hebben en de kinderen dus nooit in contact komen met deze dieren. De gemeenschap beschouwt dieren als een manier van overleven, voor werk of als voedsel. Wilde dieren worden doorgaans als gevaarlijk beschouwd en als zodanig behandeld. Zorg voor dieren, of het nu een huisdier is of wild, is iets dat nauwelijks gezien wordt als een prioriteit. Men heeft geen kennis van dierverzorging en beschikt over het algemeen ook niet over de financiële middelen hiervoor.


Het project heeft drie hoofddoelen:

 

Het onderwijsprogramma:

Elke week, van maandag tot en met vrijdag, wordt een nieuwe groep van acht kinderen van 13 tot 16 jaar ontvangen in het project. Deze ‘Grade 8’ studenten komen uit lokale middelbare scholen in de omliggende dorpen.

 

DAKTARI biedt hen een uitgebreid leerprogramma dat bestaat uit lessen, leuke activiteiten, interactie en praktische ervaring. De onderwerpen die behandeld worden zijn o.a. het milieu en het belang van natuurbehoud, inclusief anti-stroperij, vervuiling en identificatie van dierenpaden, dierverzorging en de mogelijke werkgelegenheid in natuurreservaten en het toerisme. De kinderen krijgen ook aanvullende lessen naast hun reguliere schoolopleiding voor rekenen, Engels en Levensvaardigheden d.m.v. sociale gesprekken over respect, drugsgebruik en veilige seks. Alle lessen worden gegeven door internationale en lokale vrijwilligers. Het aantal leerlingen per klas wordt klein gehouden en elk kind krijgt individuele aandacht gedurende de week.

 

In de periode waarin de studenten van de Graad 8 hun examens schrijven (meestal rond maart, juni, september en november), verwelkomt het project de lokale werkloze jeugd in het kamp voor carrièrebegeleiding. Tijdens die week leren ze de vaardigheden die ze nodig hebben om een baan te vinden.

Het Wildreservaat:

Het wildreservaat herbergt meer dan vijfentwintig soorten inheemse dieren; van cheetahs en krokodillen tot meerkatten, een verscheidenheid aan roofvogels en nog veel meer. Sommige van hen zijn wezen, andere dieren kunnen niet meer worden teruggezet in het wild. Bij het project hebben ze een tweede kans op leven, terwijl ze een belangrijke rol vervullen bij de educatie aan kinderen, omdat de meeste van hen nooit de kans hebben gehad om deze dieren in het wild te zien.

 

Sommige huisdieren zoals ezels, kippen, honden en geiten verblijven in en rond het kamp. Dit biedt het project een manier om kinderen te leren hoe deze dieren (die veel in de dorpen aanwezig zijn) te verzorgen. Positieve resultaten van dit programma zijn bijvoorbeeld dat kinderen het project bellen als ze een gewond dier vinden of als een roofdier een bedreiging vormt voor vee, in plaats van het roofdier te doden.

 

Het Outreach-programma:

Het werk eindigt niet bij de poort van het project. Zij gaan wekelijks naar de lokale dorpen om milieu-educatie te bieden aan kinderen op de middelbare scholen en crèches. Het ‘Buiten de Deur’-programma bestaat uit drie delen: gemeenschapsontwikkelingsprojecten, loopbaanbegeleiding en EcoClubs op de middelbare scholen.

 

De Eco Clubs zijn een uitbreiding van het lesprogramma bij DAKTARI. De vrijwillige, activiteitengebaseerde clubs leren studenten meer over het milieu en het wild. De studenten plannen en implementeren ook projecten om hun eigen gemeenschap te verbeteren, zoals het planten van bomen of het schoonmaken van het dorp en het verzamelen van vuilnis op een goede plek.

 

Je kunt je ook inschrijven voor een ‘thuisverblijf’: je gaat dan met maximaal één andere vrijwilliger de nacht doorbrengen bij een van de lokale gezinnen om te zien hoe het leven in een Afrikaans dorp eraan toegaat. Wees bereid om vroeg op te staan om te helpen! Dit is een extra optie en de kosten zijn niet inbegrepen in het programma.


De belangrijkste activiteiten die deel uitmaken van het programma:

 • Onderwijzen van de kinderen. Alle lessen worden in het Engels gegeven. Je hebt geen specifieke vaardigheden of ervaring nodig om de kinderen op te leiden. De onderwerpen zijn fundamenteel en lesmateriaal wordt geleverd door het project
 • Spellen en activiteiten opzetten en begeleiden
 • Dierenzorg: schoonmaak behuizingen, voeding, baby- en jonge dieren (indien aanwezig) voeren en medische verzorging
 • De kinderen begeleiden met betrekking tot dierenverzorging
 • Onderhoud en / of bouw van nieuwe behuizingen
 • Wandelingen en autoritten in het reservaat
 • Bezoeken aan de dorpen om te helpen bij het ‘Buiten de Deur’-programma, de Eco-clubs en gemeenschap ontwikkelingsprojecten

Vrije tijd en extra excursies:

 

Op zaterdag kan je een trip naar de stad maken om persoonlijke artikelen te kopen en eventueel in een van de vele goede restaurants lekker te lunchen!

De zondagen zijn vrije dagen. Je kunt een dagtocht plannen als je wilt of gewoon in het kamp ontspannen. Het personeel helpt je graag om een trip te plannen of in contact te komen met een lokale gids. Als je graag een lang weekend wilt (vrijdag t/m zondag) kun je dat ook met het personeel regelen.

 

Excursies zijn optioneel en niet inbegrepen in de programmakosten. Er is een grote verscheidenheid aan geweldige dingen te doen en te zien in het gebied, dus we raden je aan om hier een bedrag voor te reserveren! 


Accommodatie:

 • Omdat het project in het midden van het bos ligt is het een zeer rustieke plek. Vrijwilligers worden gehuisvest in rondavels (traditionele ronde chalets met rieten dak). Je deelt een rondavel met maximaal 3 andere vrijwilligers. Beddengoed, een klamboe en handdoeken zijn aanwezig. Elke rondavel heeft een eigen badkamer met toilet, douche en warm en koud stromend water
 • Aangezien het hele kamp op zonne-energie draait, zijn de gemeenschappelijke ruimten de plek om je apparaten op te laden. Elke rondavel heeft verlichting op zonne-energie. Het is aan te raden om een zak/hoofdlamp mee te nemen
 • Dagelijks (behalve op zondag) worden de kamers schoongemaakt door de medewerkers en wordt de was voor je gedaan
 • Elke dag worden er drie lekkere maaltijden bereid en ook speciale diëten worden verzorgd
 • Leven en werken bij het project is zeer veilig. Het kamp is omheind en het reservaat ligt in beschermd gebied. Je hoeft je geen zorgen te maken tijdens je verblijf bij dit project;  er zijn voorzorgsmaatregelen genomen om ervoor te zorgen dat iedereen veilig is voor de roofdieren rond het kamp
 • Andere faciliteiten in het kamp zijn een zwembad, een gemeenschappelijke lounge, een dinerruimte (binnen en buiten) en een boma/braai gebied

Neem contact met ons op voor programmakosten.

Prijs is inclusief:

 • Accommodatie
 • 3 Maaltijden per dag - ontbijt, lunch en diner. Bijzondere diëten worden verzorgd
 • Vervoer tussen de lokale luchthaven/shuttlestop en het project op de zaterdagen
 • Het programma van het project
 • ‘Hands on’-ervaring met betrekking tot de zorg voor dieren en het educatieve programma
 • Alle projectgerelateerde veld- en community-trips
 • Wekelijkse trips naar het dorp
 • Dagelijks wasgoed en schoonmaak (behalve op zondag)
 • Een donatie voor apparatuur, upgrading van faciliteiten en initiatieven ter ondersteuning van de doelstellingen van het project

Prijs is exclusief:

 • Internationale en binnenlandse vluchten (we helpen je graag bij het zoeken naar de beste deal!)
 • Internationale bankkosten 
 • Medische- en reisverzekering
 • Visakosten wanneer je verblijf in Zuid-Afrika de 90 dagen overschrijdt (we bieden je graag advies en hulp hierbij)
 • Persoonlijke uitgaven zoals toiletartikelen, extra optionele excursies, WIFI, drankjes en snacks tussen de maaltijden

Vereisten:

 • Minimum leeftijd is 18 jaar, geen leeftijdsbeperking
 • Redelijke tot uitstekende kennis van de Engelse taal wordt aanbevolen
 • Goed tot uitstekend niveau qua lichamelijke conditie
 • Er is geen specifieke ervaring of kennis nodig om mee te doen aan dit project, maar wel passie voor het onderwijzen van en werken met kinderen en dieren
 • Een open mind om verschillende culturen, waarden en werkwijzen te verkennen

Groepsgrootte: 1-10 Vrijwilligers

 

Duur: Minimum verblijf is 2 weken, maar we raden je aan om 4 weken of langer te blijven om een flink aantal van alle activiteiten te ondernemen en ervaren.

 

Data: aankomst en vertrek is altijd op zaterdag, waarbij je een rondleiding en introductie over het project krijgt. Aarzel niet om contact met ons op te nemen als je nog vragen hebt over dit project!