REVIEWS


MOHOLOHOLO WILDLIFE REHAB PROGRAMME (2019)

 

3 Weken heb ik als vrijwilliger mogen deelnemen aan het programma bij Moholoholo Rehab Centre. Wat een ervaring! We waren met weinig vrijwilligers op het moment toen ik er was; dat betekent hard werken, maar dat vond ik helemaal niet erg.

 

Elke ochtend stond ik op met een glimlach op mijn gezicht en zeker nadat mij werd gevraagd of ik de zorg voor Flynn op mij wilde nemen. Een jonge Duiker van 3 a 4 maanden oud, die om 6u zijn eerste flesje moest hebben. Ik liep dan als enige over het prachtige rehab terrein met alleen maar dieren en dierengeluiden om me heen en als Flynn mij dan zag en trappelde voor zijn flesje, kon mijn dag al niet meer stuk. Zo leuk als hij je stem gaat herkennen en weet wie je bent en vooral wat je komt doen.

Review van Lonneke voor Chameleon Travel Africa

Het was hard werken, ik liep gemiddeld 9 tot 12 km per dag, dus mijn conditie die al goed was, is echt nog wel verbeterd! Doordat ik de oudste vrijwilliger was en er niet zoveel vrijwilligers waren, had ik 3 weken lang mijn eigen kamer recht tegenover de cheeta’s en hyena’s. De beste plek van allemaal! De gemeenschappelijke ruimte was van alle gemakken voorzien en hier werd wel eens een kaartje gelegd of lekker gekletst met de anderen. 

 

Als er iets stond te gebeuren, of verzwakte, vergiftigde of verweesde dieren binnengebracht werden, werd je gelijk betrokken bij deze gebeurtenissen. Men zorgde er voor dat je overal bij betrokken werd. Alle ruimte was er om vragen te stellen en alle informatie over de ins en outs werd gegeven.

 

Excursies buiten de rehab waren er ook, sommige betaald en sommige gratis met alleen een kleine benzinevergoeding. Men staat voor alles open, je moet alleen wel aangeven wat je wilt.

 

Het is een ervaring voor het leven die niemand mij meer afpakt. Ik ben al stiekem aan het kijken voor andere vrijwiligersprojecten, want je raakt wel besmet als je dit gedaan hebt. Moholoholo Rehab, echt een aanbeveling voor iedereen, jong of oud, het maakt niet uit!

Review van Lonneke voor Chameleon Travel Africa

Lonneke

NederlandMOHOLOHOLO WILDLIFE REHAB PROGRAMME (2019)

 

Mijn naam is Rik van der Wal. Ik heb in Mei 2019 3 weken bij het Moholoholo Wildlife Rehab Programme gewerkt. Heb hier zoveel verschillende dingen meegemaakt. Prachtige natuur gezien en veel nieuwe vriendschappen gemaakt.

 

Het werk met de dieren kost veel energie maar geeft veel beloning als je tevreden dieren hebt. Waarmee je ook veel 1 op 1 contact hebt. Dit was ook mijn eerste keer in mijn eentje reizen en Linda (eigenaar Chameleon Travel Africa red. ) heeft mij super goed geholpen en ervoor gezorgd dat alles soepel verloopt.

Rik van der Wal

NederlandWILDLIFE MONITORING PROJECT (2019)

 

Zeer goede hulp voor het boeken van je vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika. Duidelijke website met goede informatie, fijne predeparture informatie en Linda beantwoort graag alle extra vragen die je hebt. 

Drakensbergen Zuid Afrika

Iris

NederlandMOHOLOHOLO WILDLIFE REHAB PROGRAMME (2018)

 

Voor het eerst alleen op vakantie en dan ook nog naar een ver land toe! Linda van CTA en de medewerkers van Moholoholo hebben mij dan ook echt geholpen om mij thuis te voelen in Zuid-Afrika!  Bij Moholoholo heb ik van alles gedaan en gezien.

 

In de opvang heb ik een Scrube Hare groot mogen brengen. Deze haas was naar Moholoholo gebracht omdat mensen hem probeerden te verkopen als huisdier aan de kant van de weg. De eerste weken van rehabilitatie zijn altijd het moeilijkst, maar daar is de haas goed doorheen gekomen; hij is mooi, groot en gezond en weer vrijgelaten in het reservaat!

 

Moholoholo ligt aan de voet van Drakensbergen en het uitzicht is dan ook geweldig om te zien. Elke dag zien de bergen er anders uit! Het waren 6 weken die ontzettend leuk waren en zeker voor herhaling vatbaar!

Carolien Nugter

The NetherlandsWILDLIFE MONITORING PROJECT (2018)

 

In het begin wist ik dat ik me wilde aanmelden, maar waar, wat? Via iemands bericht kwam ik terecht bij Linda en CTA (Chameleon Travel Africa). We bespraken verschillende projecten en het Wildlife Monitoring Project zou het best bij mij passen. Linda was zeer behulpzaam en beantwoordde al mijn vragen.

 

Het project zelf was geweldig, het was een fantastische ervaring. Ze halen je op van het vliegveld en brengen je naar het project (terwijl je onderweg wat boodschappen doet). De eerste ochtend krijg je een introductie, bekijk je een film over natuurbehoud en krijg je alle informatie die je nodig hebt voor je verblijf. 

 

Elke dag om 06:00 uur gingen we op pad tot 12:00 uur; dan lunchen en een pauze in een hangmat in de zon en om 15:00 uur vertrokken we weer tot 20:00 uur. Twee vrijwilligers bleven 's ochtends of' s middags thuis om lunch / diner te bereiden en te helpen met wat verder nodig was.

 

Soms zouden we tijdens een rit wel zien wat we tegen zouden komen, soms waren bepaalde dieren in ons gebied gezien en gingen we daarnaar op zoek, soms hadden we een specifieke taak, zoals op zoek gaan naar een bepaalde cheetah. We namen veel foto's van alle dieren die we zagen zagen en verzamelden gegevens (welk dier, gps, welke weg enz.).

 

Elke dag hielpen we ook bij natuurbehoud, zoals een boom omwikkelen met kippengaas om het tegen olifanten te beschermen. Olifanten schrapen de schors van een boom op zoek naar de voedingsstoffen achter de schors, maar dat doodt de bomen. We hebben ook in de bush geslapen en hebben bushwalks gedaan. Het project heeft veel camera's in het park waarvan regelmatig de batterijen moesten worden vervangen; dit deden we te voet door de bush en was erg spannend.

 

Ik was verbaasd over de hoeveelheid dieren die ik heb gezien en vaak zó dichtbij en ook over de kennis van de gidsen. Ze vertelden ons altijd zoveel over het gedrag van de dieren en ik vond het heel interessant om te zien hoe ze weten welke dieren in de buurt zijn. Zonder het dier te zien weten ze bijvoorbeeld dat een neushoorn vlakbij is of een bepaalde vogel door zijn specifieke geluid.

 

Ik heb geweldige mensen ontmoet en ben nog steeds in contact met sommigen van hen. Ik zou dit project echt aanbevelen als je geïnteresseerd bent in natuur en natuurbehoud.

Sabine van Ravenswaay

The Netherlands"Dank je voor al jouw hulp. Je was geweldig, beantwoordde al mijn vragen en gaf me alle informatie die ik nodig had voor mijn reis. Ik waardeer je persoonlijke ondersteuning echt; ik denk niet dat veel bedrijven hetzelfde niveau van hulp bieden. Dus heel erg bedankt! "  (vertaald uit het Engels)

 

Jennifer

Canada


WILDERNESS CONSERVATION PROGRAMME  

 

Ik heb zo veel geleerd over dieren en natuurbewaring en ik ben zo blij dat ik heb kunnen bijdragen aan dit project. Het evenwicht tussen werk en ontspanning was echt geweldig. Alhoewel ik niet zo sportief ben, heb ik genoten van het volleybal! De sleep out was ook fantastisch. De balans tussen samen in een groep leven en ruimte voor jezelf hebben was prima. Ik heb het wildlife nog nooit van zo dichtbij en zo relaxed gezien, echt prachtig! Ik heb veel geleerd over vogels en vogelgeluiden! Het was geweldig! 

 

Dit was een avontuur, een ervaring die ik nooit zal vergeten. Ik heb genoten van mijn verblijf hier!

Super bedankt voor alle goede zorgen!! 

Janneke

NederlandWILDLIFE MONITORING PROJECT

 

Het was voor mij de eerste keer dat ik naar Afrika reisde. Ik had dus geen enkel idee wat mij allemaal te wachten stond. De gedachte alleen al dat ik oog in oog kon staan met leeuwen en andere wilde dieren gaf mij kippenvel! 

 

Mijn hele ervaring met dit project oversteeg al mijn verwachtingen. Het leven in de bush is elke dag anders. Je weet nooit op voorhand welke avonturen je te wachten staan of welke dieren je pad zullen kruisen! 

 

Elke dag op game drive gaan in het natuurreservaat is een hele unieke ervaring. 

 

Ik heb het meeste genoten van de momenten waarop ik samen met een gids op zoek ging naar zwarte neushoorns op de quad. 

 

De gidsen zijn geweldig en bezitten een hele hoop kennis over het leven in de bush en staan altijd klaar om op elke vraag een antwoord te geven. 

 

Ik kan mijn hele ervaring met het project omschrijven in drie woorden... 

           T.I.A. - This Is Africa!

 

(foto's door wildlife monitoring project en Gert-Jan)


Gert-Jan Willems

België WILDERNESS CONSERVATION PROGRAMME

 

Via CTA zijn we op het Wilderness Conservation Programme terecht gekomen. Om te beginnen was de voorbereiding en informatie van Linda (CTA) prima voor elkaar. In de hele periode van voorbereidingen, boeken, reizen en verblijf was het prettig een lokaal Nederlands aanspreekpunt te hebben die klaarstaat om alle vragen te beantwoorden en zorgt voor een prima voorbereiding en begeleiding. 

 

Als vrijwilliger werken bij het Wilderness Conservation Programme was werkelijk een belevenis! Je doet zoveel indrukken op en bent zo intensief bezig dat de eerste periode twee dagen in 1 dag leken te zitten. De balans werk/observatie/rust en ontspanning is prima. En alles in de bush! 

 

Wat een rust. Geen verkeer, alleen maar natuurlijke geluiden. Dat kan overigens best heftig zijn als je het gebrul van een leeuw hoort, als er een sprinkhaan in je kamer zit, het prachtige tingelende geluid van de boomkikkers, het geschater van vogels of het schreeuwen van bavianen...  

 

kampvuur afrika vrijwilliger
autorit donker afrika

Door de werkzaamheden die je in de natuur uitvoert lever je een wezenlijke bijdrage aan het terugbrengen van het reservaat in zijn natuurlijke staat en registreer je waarnemingen die een bijdrage leveren aan het wildbeheer. Het verblijf is reuze gezellig waarbij je samen met de zeer deskundige projectleiders optrekt en de nodige feestelijke avonturen beleeft. 


Genieten was een belangrijk kenmerk van ons verblijf! 

Hans en Jannemieke Vermeij

Nederland 

 REPTILE CONSERVATION PROGRAMME

 

Wow! What an experience. The program at the Reptile Centre is absolutely spectacular. When they say you will get hands on experience they truly mean it. Within my first week I was working with Puff adders, Snouted cobras, and Nile crocodiles. I really wanted to learn to work with venomous snakes, not simply watch someone work with one as I took notes. The Reptile Centre allows volunteers/interns the opportunity not only to learn how to properly handle and care for venomous snakes but scorpions and spiders as well. Whether I am conducting a demonstration on venomous snakes of South Africa, cleaning the enclosure of a Cape cobra, or feeding a large Rock python, I am constantly learning and gaining valuable experience. 


Perhaps my favorite aspect of working at the centre is the callouts. Within my first week I had gone on five snake callouts. You may be in the middle of medicating a Gaboon adder when all of the sudden you need to drive to a game farm to remove a Black mamba from a lodge, or a Snouted cobra from someone's shower. Once the call comes in we must carefully stop what we are doing and get to the snake as fast as possible. These callouts not only save the snake and people from potential harm, but also provide the opportunity to educate the community about snakes.


Working at the Reptile Centre is not the only fun thing to do as a volunteer/intern. In my off time I have been swimming in the Blyde river, hiking along the Olifants river, and going on spontaneous night drives in search of wildlife. You do not have to leave the volunteer house to see interesting animals. I have seen several snakes right outside the house, including a beautiful rock python. I have had the opportunity to meet and work with some of the most respected herpetologist in South Africa. I had the opportunity to search for skinks and spitting cobras with one of the most respected reptile authors in Africa, as well as assist him with a photo shoot for a new book.

 

The team at the Reptile Centre are extremely passionate about their work and are more than willing to share their knowledge and experience.


The Reptile Centre is more than a park of snakes and lizards. Research, education, and conservation are the main purpose of the park. Just in the past two weeks I have been collecting snakes for DNA analysis, gathering data on the burrows of Golden-brown baboon spiders, and leading public demonstrations on Africa's most dangerous and venomous snakes. Having experience with reptiles, I can truly say that there is nothing else like this in the world. I must admit, I looked at other volunteer/internship positions but nothing comes even close to what you can do and learn at this centre. I now understand why all the big names like Steve Irwin, Mark

Oshea, Jeff Corwin, David Attenborough, and Austin Stevens have all utilized this centre as a resource for documentaries. 

 

I absolutely love it here, so much so that I may extend my stay a bit longer! I would urge anyone interested in reptiles and/or reptile conservation to get here as soon as possible. I can assure you that you will not regret it. In fact, you may never leave at all.


 

David Allen

Arizona, USADAKTARI BUSH SCHOOL

Het is hier helemaal fantastisch. Ik ben in een totaal andere wereld beland. Na een lange reis werd ik opgehaald op het vliegveld dat midden in de bush ligt. Ik mocht meteen achterin de jeep waar ik al snel door had dat we in de middle of nowhere waren.

 

Het project ligt tussen verschillende natuurreservaten, waar je de big 5 kunt vinden. Het is afgeschermd met hekken maar de dieren kunnen gewoon overal komen. Het project biedt een tehuis aan diverse diersoorten. 's Avonds komen er stekelvarkens en honey badgers naar het kamp om eten te zoeken. Eén stekelvarken is tam en ligt 's nachts gewoon onder je voeten. Zijn stekels zijn alleen hard wanneer hij bang is omdat hij ze dan omhoog steekt. Ook zie je verschillende duikers (hertjes) over het kamp lopen. Verder kom je als je het reservaat binnen rijdt soms giraffen tegen (met baby), impala's, kudu's etc. Kortom, ik zit echt midden in de bush en het is nauwelijks uit te leggen.

Gedurende de week hebben we een heel strak programma. We halen de kinderen maandag op in het dorp. Ze zijn dan nog heel verlegen en vooral stil. We starten met ontbijt en daarna beginnen de lessen. Die verschillen van wiskunde en Engels tot beleefdheid en hoe je Zuid-Afrika tot een betere plaats maakt. De kinderen hebben niet hetzelfde niveau als in Nederland, dus we leren ze dingen zoals de werkwoorden 'to be' en 'to have' en simpele rekenmethoden. Het klaslokaaltje is natuurlijk buiten. 's Avonds spelen we meestal spelletjes met ze zoals bingo, trivial pursuit en pictionary. Alles staat dan in het teken van het project en om hen zoveel mogelijk bij te brengen. Op woensdag gaan we met de kinderen naar een game lodge om de hoek. Zo gaaf! Ik zag op een gegeven moment een zwarte vlek ver weg in de bosjes en zei dat. Toen we dichterbij kwamen was het een olifant die zich schuil hield. Daarna kwam hij heel voorzichtig tevoorschijn. Verder natuurlijk lots of giraffes, impala's en zebra's gezien.

Het is nu weekend. De kinderen zijn vrijdag vertrokken. Het was totaal het tegenovergestelde van maandag. Ze waren keihard aan het zingen en klappen. Echt geniaal. Ze kennen zoveel leuke Afrikaanse liedjes en zijn zo muzikaal. Ongelooflijk! Op de bonte avond donderdag kwam dat al naar voren. Ze gingen meteen om het kampvuur dansen en zingen. Ik wou dat wij dat muzikale wat meer hadden. Wat kunnen ze dansen zeg!

 

Het eten is hier trouwens echt te lekker. Elke dag krijgen we een andere lunch en avondmaaltijd.

Ze weten zeker wat lekker eten is!

Als de kinderen weg zijn, dus in het weekend, hebben we meer vrije tijd. We zijn vrijdag voor een 'sundowner' naar de Leopard Rock gegaan. Daar heb je dan een fantastisch uitzicht over de omgeving. Zaterdag zijn we om 08:00 uur naar Hoedspruit gegaan. Dat is een village op een klein uurtje rijden van het project. Daar doen we persoonlijke inkopen voor de rest van de week voor onszelf. Oftewel we kopen biertjes en chips voor de avond. Na een lunch in Hoedspruit zijn we naar de 'Three Bridges' gegaan. Daar heb je een mooi uitzicht over de rivier en met zonsondergang komen daar nijlpaarden. 

 

De eerste lessen die ik zelf heb gegeven waren maths en politeness! Het is leuk om les te geven, de inhoud ervan is al bepaald, dus je hoeft dit niet zelf te verzinnen.


Vrijdag kregen we te horen dat iemand een pangolin (miereneter) probeerde te verkopen en dat diegene was opgepakt. De pangolin zou naar ons worden gebracht. Het is echt super bijzonder om dit dier in het 'echt' te zien. We hebben de pangolin 2 injecties gegeven en gekeken hoe hij reageerde. Zondag hebben we hem vrijgelaten in het reservaat naast ons. Er waren wel 25 mensen (vrienden en kennissen) gekomen omdat het zo bijzonder is om een pangolin vrij te laten/te zien in het wild. Het is een heel bijzonder beest. Het loopt op zijn achterpoten en kan zich helemaal oprollen tot een bal.

De projectleider had geregeld dat we zaterdag mee konden naar het reservaat om een luipaard op te halen. Nadat de dierenarts de luipaard met een pijl had verdoofd, zijn we zijn terrein binnen gegaan en is er een chip onder zijn vacht geplaatst. Ik heb hem heel sneaky even kunnen aaien. WAT WAS HIJ ZACHT EN MOOI! Zo'n gaaf beest!! Hij is trouwens naar het opvangcentrum gekomen omdat hij geen slagtanden meer heeft en dus niet kan overleven in het wild. Uiteraard waren we erg blij dat we een leopard mochten meemaken en dat we bij het verdoven mochten zijn.

Maandag kregen we 6 weeskinderen. Het waren echt hele lieve kinderen, maar zo verlegen. Gedurende hun verblijf op het project voor een week leren ze heel veel en zie je ze veranderen, kruipen uit hun schulp! 

 

Mattia 

Nederland