Wilderness Conservation programme


Altijd al willen weten wat het werk van een ranger inhoudt terwijl je alle kans hebt om wilde dieren te zien en er ook mee te werken? Bij dit project ben je aan het goede adres! Je werkplek? De Zuid-Afrikaanse bush!

 

Het Wilderness Conservation Programme bevindt zich in een privé natuurreservaat in de provincie Limpopo  in Zuid-Afrika. Het reservaat is ongeveer 25.000 ha groot en het beschermen, rehabiliteren en conserveren ervan is veel werk en vraagt absolute toewijding van het fulltime management & conservation team. Of het nu gaat om het herstellen van beschadigd grondoppervlak of het observeren van de dieren in het reservaat, dit project zoekt enthousiaste deelnemers om mee te helpen dit natuurreservaat tot een modelreservaat te maken - het doel van dit project. Je collega's? Olifanten, leeuwen, neushoorns, cheetahs, luipaarden, zebra's en giraffes om er maar een paar te noemen...

 

Helaas hebben mensen in het verleden - en nog steeds - een te grote negatieve impact gehad op vele wildlifegebieden in Afrika. Natuurlijke processen zijn hierdoor uit balans gebracht. Het doel van het Wilderness Conservation Programme is om de balans te herstellen door, waar nodig, de natuur een handje te helpen. Vrijwilligers maken deel uit van het team en nemen actief deel aan alle werkzaamheden, van onderhoud en patrouilles tot observatie van en onderzoek naar de flora en fauna in het natuurreservaat. Vrijwilligers wordt de kans geboden om het leven in de Afrikaanse bush te ervaren en dieren te zien, terwijl ze een waardevolle bijdrage leveren aan natuurbewaring en het creëren van een 'model' natuurgebied.

 

Het werk op het project is verdeeld in twee hoofdcategorieën. Los van het feit dat de activiteiten van groot belang zijn, stelt het project zich ten doel om het programma leerzaam, inspirerend en leuk te maken! 


Reservaat Management

Het project voert een grote variëteit management- en onderhoudsactiviteiten uit en dit verschilt per seizoen. Enkele voorbeelden:

 • Gecontroleerd branden
 • Weg- en hekonderhoud
 • Het vangen en vrijlaten van wilde dieren
 • Observatie tijdens werkzaamheden van een dierenarts: verdoving en verplaatsing van wilde dieren
 • Het planten van riet en verbeteren van het gebied
 • Anti-strooppatrouilles en controle van de omheining
 • Broedproject voor zeldzame antilopen
 • Verwijderen van exotische planten en reserve clean-up
 • Uitdunnen van te dichte bebossing en anti-erosiewerkzaamheden
 • Renovatie- en bouwprojecten
 • Groentetuin bijhouden
 • Sleep outs in de bush

Wildlife en Conservation

Het project is verantwoordelijk voor het observeren en beschermen van alle diersoorten in het natuurreservaat. Dit houdt in:

 • Onderzoek naar diverse roofdieren
 • Observeren van olifanten en neushoorns
 • Herintroductie van cheetahs en observatie
 • Onderzoek naar nachtdieren
 • Project 'Impisi' / hyena call up onderzoek
 • Broedproject voor zeldzame antilopen (Nyala, Reedbuck, Sable)
 • Analyseren van de leeftijd en sexeratio onder planteneters
 • Onderzoek naar de dynamiek tussen roofdier en prooi
 • Onderzoek naar roofvogels en migratie van vogelsoorten
 • Ground hornbill conservation

Het project runt ook een broedprogramma voor zeldzame en bedreigde dieren, zoals Sable, Reedbuck en Nyala-antilopen en heeft recentelijk Eland, Tsessebe (antilopen) en andere diersoorten zoals Cheetahs en African Wild Cats geherintroduceerd in het natuurreservaat.


Het programma ziet er als volgt uit:

Bij een verblijf van 4 weken of langer krijg je de eerste week een uitgebreide oriëntatie, waarbij je leert over de principes en doelstellingen van het Wilderness Conservation Programme en leer je over natuurbewaring in Zuid-Afrika en het belang ervan. Ook zul je belangrijke bushvaardigheden leren zoals First Aid, 4x4 driving, onderhouden van hekken en schieten met een geweer. Je krijgt een introductie over de lopende onderzoeken op het project en leert de juiste onderzoeksmethodes.

 

Een dag op het project:

06:00-06:30: Thee, koffie en traditionele rusks om wakker te worden voordat het werk begint. Dit kan zijn het verwijderen van exotische planten, anti-erosiewerkzaamheden of het uitdunnen van te dichte bebossing

10:00: Na een brunch (in het basiskamp of in de bush) ga je mee voor onderzoeksactiviteiten. Dit kan zijn het traceren van de Cheetahs of de Bruine Hyenas

12:00-13:00: Lunch, en soms is er tijd voor een siësta

13:00: Doorgaan met andere werkzaamheden zoals het schoonmaken van de kampen in het broedproject en het tellen van de dieren, of onderzoek doen naar de leeftijd en sexeratio onder planteneters

18:00-19:00: Terug naar het basiskamp

19:00-20:00: Avondmaaltijd

 

De werkzaamheden en activiteiten worden zo gepland dat er een prettige balans is tussen fysiek werk en onderzoek. Maar Afrika zou Afrika niet zijn, als de planning compleet wordt omgegooid vanwege een bijzondere situatie of een noodgeval. Het weer, de bush en haar bewoners laten zich nu eenmaal niet vastleggen in een planning.

Sommige werkzaamheden zijn seizoensgebonden, derhalve kan het project niet garanderen dat een vrijwilliger de kans krijgt om alle bovenstaande werkzaamheden mee te maken tijdens zijn/haar verblijf.

Je hebt geen ervaring of specifieke vaardigheden nodig om deel te nemen aan dit project. Vanwege de activiteiten is het wel belangrijk dat je over een redelijke gezondheid en conditie beschikt en ten minste basis Engels kunt spreken.

 

Normaal gesproken wordt de zaterdag gebruikt om achterstand in werkzaamheden weg te werken. De rest van het weekend is vrije tijd. Vrijwilligers mogen op het basiskamp blijven en relaxen of eropuit trekken om wat meer van de omgeving te zien en excursies te doen (op eigen kosten). De staff kan eventueel helpen met het boeken van excursies en het regelen van een huurauto.

Drie maaltijden zitten bij de programmakosten inbegrepen en deze worden voorbereid door de vrijwilligers zelf, iedereen komt aan de beurt (Kan je niet koken? Geen nood! Er is een gemakkelijk kookboek aanwezig;-). Op het basiskamp kun je frisdrank kopen. Elke 1-2 weken wordt er een uitje naar een restaurant of pub geregeld (op eigen kosten).


Accommodatie

Vrijwilligers verblijven in een groot,  ruim huis dat mooi is ingericht. Het huis bevindt zich in het basiskamp midden in het natuurreservaat. Elke slaapkamer heeft maximaal 4 bedden en er is voldoende ruimte om je spullen op te bergen. Er is een klamboe boven elk bed. Beddengoed wordt verzorgd, maar neem wel je eigen handdoekken mee. Koppels kunnen hun eigen kamer verwachten. Bongani, je "Afrikaanse moeder" tijdens je verblijf, maakt het huis schoon en zorgt voor het wassen en strijken van je kleding. Neem ook je slaapzak mee voor als je met het team gaat overnachten in de bush!

 

Er is elektriciteit in het basiskamp. Er is koud en warm stromend water (en douches). Ook kun je je camerabatterijen opladen.

 

In het kantoor kun je de planning bekijken, informatie lezen over de wildlife in het natuurreservaat en de verse data invoeren op de computer. Internet is beschikbaar tegen een kleine bijdrage. Het bereik van de GSM is niet goed, maar hier en daar zijn er 'hotspots' waar je een sms kunt versturen.

 

Het basiskamp heeft een mooie, grote tuin met prachtige bomen en is omgeven door een elektrisch hek. Er is een barbecue, splash pool en een groentetuin.

 


Neem contact met ons op voor programmakosten.

Dit project zit snel vol,  dus we raden aan om minimaal 12 maanden voor je gewenste verblijf te boeken! Neem gerust contact met ons op voor informatie over beschikbare plaatsen en andere vragen die je eventueel hebt!

 

De programmakosten zijn inclusief:

 • Accommodatie
 • 3 Maaltijden per dag, thee en koffie
 • Al het werk en activiteiten in het reservaat en met de dieren
 • Aan het project gerelateerde veldtochten
 • Een zeer gewaardeerde donatie aan het project
 • Vervoer tussen het project en de lokale luchthaven
 • Wasgoed

De programmakosten zijn exclusief:

 • Internationale en binnenlandse vluchten (we helpen je graag bij het zoeken naar de beste deal!)
 • Internationale bankkosten 

 • Medische- en reisverzekering
 • Visa kosten, wanneer je verblijf in Zuid-Afrika de 90 dagen overschrijdt (we bieden je graag advies en hulp hierbij)
 • Internet en telefoonkosten
 • Persoonlijke uitgaven zoals toiletartikelen, excursies en restaurants, etc. 

Leeftijd: 18+

 

Groepsgrootte: 1 - 10 vrijwilligers

 

Minimum verblijf: Vanaf 2 weken tot  12 weken. We raden je aan om tenminste 4 weken deel te nemen aan het project, om zoveel mogelijk te ervaren en mee te maken!

 

 

Dit project heeft specifieke start- en vertrekdata.PROJECT DATA 2019

4+ WEEKS

 

07-01  /  04-02

04-02  /  04-03

04-03  /  01-04

08-04  /  06-05

06-05  /  03-06

03-06  /  01-07

01-07  /  29-07

19-08  /  16-09

16-09  /  14-10

14-10  /  11-11 

11-11  /  09-12

cheetah in zuid-afrika