Wildlife Monitoring Project


Dit fantastische project zoekt enthousiaste vrijwilligers die wildlife in hun natuurlijke omgeving willen zien en daarmee direct het doel van het project steunen: natuurbehoud door middel van observatie en onderzoek. Het project is gesitueerd in een natuurreservaat grenzend aan een Nationaal Park in de Waterberg Biosphere.

 

Je observeert o.a. olifanten, neushoorns, luipaarden, leeuwen, cheetahs, hyenas en andere (ook zeldzame) dieren. De informatie die door dit onderzoek vergaard wordt, wordt door het parkmanagement gebruikt voor natuurbehoud. Door deelname aan dit project doe je fantastische ervaringen op en  lever je een bijdrage aan natuurbehoud, leer je over   natuur en wildlife, terwijl je mensen van over de hele wereld ontmoet. 

leeuw dichtbij afrika

Het reservaat staat in open verbinding met een Nationaal Park en beslaat 24.000 hectare bosveld met fantastisch uitzicht op de bergen. In dit  reservaat vind je de ‘Big 5’ (leeuw, olifant, neushoorn, buffel en luipaard), plains game (giraffe, zebra, wildebeest (gnoe),  antilopesoorten) en vele andere soorten dieren die minder bekend zijn, maar desalniettemin fascinerend! Het gevoel van sereniteit is niet uit te leggen!

 

Het park heeft grote behoefte aan een toegewijd team dat assisteert bij het opsporen en identificeren van bedreigde en zeldzame dieren, en dieren die een grote impact hebben op de flora.


Observatie en onderzoek wordt uitgevoerd d.m.v. twee dagelijkse ‘game drives’ (open voertuig), regelmatige ‘bush walks/tracking sessions’, ‘koppie(rots) climbing' en ‘sleep out in the bush’.

Andere werkzaamheden die door het project uitgevoerd worden zijn:

 • Anti-stroperijpatrouilles en rapportage van verdachte activiteiten op het reservaat
 • Vliegen met een ‘microlight’ om specifieke dieren op te sporen en hen vervolgens te voet te volgen
 • Plaatsen van ‘cameratraps’ en fotoanalyse
 • Creëren en bijhouden van ID-kit van specifieke diersoorten
 • Gebruik van een drone (t.b.v. het bestuderen van o.a. de structuur van een kudde olifanten)
 • Het verzamelen van belangrijke informatie en het creëren van kaarten om de territoria en verplaatsing van dieren bij te houden en te bepalen hoeveel van een soort er binnen een gebied leven
 • Data entry en het schrijven van maandelijkse rapporten
 • Assisteren van de dierenarts bij medische noodgevallen of gedurende ‘game relocation’ (het vangen en herplaatsen van dieren)
 • Reservaatmanagement-activiteiten zoals het verwijderen van exotische planten en ‘bush clearing'

Geen dag is hetzelfde! Er zijn diverse zaken die in acht genomen moeten worden terwijl werkzaamheden uitgevoerd worden, zoals het weer, de interactie tussen dieren, de beschikbaarheid van water, etc. Wilde dieren laten zich niet sturen! Dit maakt het werk zo fascinerend; het bestuderen van wilde dieren in hun natuurlijke omgeving is heel bijzonder! Veel diersoorten rusten gedurende de warmste tijd van de dag. De gamedrives zijn daarom gepland tussen ongeveer 05:30–11:30 in de ochtend en  15:00–20:00 in de middag/avond. 

 

Zondag is een vrije dag. Vrijwilligers kunnen relaxen in het kamp, of een van de optionele excursies doen om meer van de omgeving te zien. De medewerkers van het project regelen het graag voor je en vervoer wordt verzorgd door het project. Deze excursies maken geen deel uit van het programma en zijn niet bij de programmakosten inbegrepen.

 

Voor vrijwilligers die minimaal 8 weken bij het project willen doorbrengen is er de mogelijkheid om zelf FGASA Level 1 te studeren tijdens hun verblijf. FGASA is de ‘Field Guides Association of Southern Africa’ (dé training om een natuurgids te worden). Je kunt deze training d.m.v. zelfstudie doen en medewerkers van het project helpen je graag waar nodig en zullen ook regelmatig lessen over de modules aanbieden. Deze optie is niet bij de programmakosten inbegrepen, maar zeker de moeite waard om in overweging te nemen! Mocht je hierover meer informatie ontvangen, neem dan gerust contact met ons op!


verblijf vrijwilliger afrika

Accommodatie:

 

Het project is gesitueerd in een MALARIAVRIJ gebied!

 

De accommodatie bestaat uit een ruim ‘farmstyle’ huis met meerdere slaapvertrekken (mannen en vrouwen gescheiden). Het kamp heeft volledig elektriciteit, maar het project heeft plannen om (in ieder geval gedeeltelijk) te gaan werken met zonne-energie. Dit om hun ecovriendelijke filosofie en doelstelling na te leven. De lichten gaan uit om 22:00 uur om energie te besparen en in verband met vrijwilligers die op tijd willen slapen (vergeet niet je zaklamp mee te nemen).

 

Wifi: Er is geen Wifi in het kamp. Je kunt een Zuid-Afrikaanse simkaart kopen en data uploaden of Wifi gebruiken bij een restaurant tijdens de wekelijkse ‘town trip’. 

 

Wasgoed: Dit kan  2x per week gewassen worden tegen een kleine vergoeding. Linnen en een kussen worden door het project verschaft. Je neemt je eigen handdoek en slaapzak mee. 

 

Per dag blijven 2 vrijwilligers op het kamp om huistaken uit te voeren zoals koken en schoonmaken, verzorging van de groententuin en andere werkzaamheden die nodig zijn. Deze taak  rouleert tussen alle vrijwilligers.


Neem contact met ons op voor programmakosten.

Inclusief:

 • Accommodatie en maaltijden
 • Alle projectgerelateerde activiteiten en werkzaamheden
 • Een donatie aan het project
 • Wekelijkse ‘town trips’

Exclusief:

 • Internationale en binnenlandse vluchten (we helpen je graag bij het zoeken naar de beste deal!)
 • Medische- en reisverzekering
 • Visa kosten, wanneer je verblijf in Zuid-Afrika de 90 dagen overschrijdt (we bieden je graag advies en hulp hierbij)
 • Persoonlijke uitgaven zoals toiletartikelen, extra drinken en etenswaren (persoonlijke voorkeur frisdrank/snacks), telefoon- en internetkosten, uitjes (restaurant) en excursies, wasgoed
 • FGASA zelfstudie (optioneel)

 Leeftijd: Minimum leeftijd is 18 jaar. Er is geen maximum leeftijd, als je maar redelijk fit en gezond bent om deel te kunnen nemen aan de activiteiten

 

Groepsgrootte: Maximaal 10 vrijwilligers

 

Data: Vrijwilligers arriveren en vertrekken op elke dinsdag